Két hete az első igazán esős éjjelen ismét beázott a Vígszínház utca 5-szám alatt álló ház amely immáron több mint egy éve tető nélkül várja, hogy az időközben tönkrement vállalkozó befejezze az elkezdett emelet ráépítési beruházást.

Az emelet ráépítések a főváros belső kerületében teljesen érthető módon az elmúlt években egyre nagyobb lendületet kaptak. Az esetek túlnyomó többségében a tásrsaházak hozzájárulnak az ilyen fajta beruházások kivitelezésébe, mivel ez jelentős bevételhez juttatja a lakóközösségeket és ebből a pluszforrásból el tudják végeztetni az épületen szükséges felújítási munkálatokat. Az általunk leírt esetben is ennek kellett volna történnie, azonban a sors máshogy rendelkezett.

Az építkezés 2008 tavaszán kezdődött az Ingatlanszalon-Immo Kft. (azóta felszámolás alatt álló) beruházásában. Az első nehézségek akkor mutatkoztak, amikor az önkormányzat építési osztályán dolgozó ügyintéző kötelezte az építtetőt, hogy a tető vízelvezetéséről gondoskodjon és ötszázezer forintig terjedő bírságot helyezett kilátásba. A javítás ebben az esetben, mint ahogy később az összes többiben sem valósult meg és az önkormányzat bírságolt összességében több százezer forintos mértékben. Ez azonban nem oldotta meg a problémát a lakások tovább áztak, szám szerint tíz, amelyből kettő az önkormányzat tulajdona. A tető nejlonborítást kapott, amit azóta is csattogva ver a szél. Közben eltelt egy év és gyakorlatilag semmi nem történt, a beruházás kivitelezése megállt a ház továbbra is tető nélkül állt Újlipótváros szívében. A lakók kétségbeesve keresték a megoldást, hiszen a bekövetkezett káron kívül semmi nem biztosította azt, hogy a ház rövid határidőn belül tetőt tud kapni. A beruházás változatlanul nem áll abban a helyzetben, hogy az elkezdett beruházást be tudja fejezni. Az ismét közelgő rossz időjárás cselekvésre ösztönözte a társasházat és a dolgok jelenlegi állása szerint saját erőből sok millió forintból belekezdtek a tető megépítésébe. Tudomásunk szerint a beruházó sok millió forint tartozást halmozott fel az egyéb vele kapcsolatban álló cégek irányába is. Véleményünk szerint a beruházónak még abban az esetben is gondoskodnia kellett volna a lakóház védelméről, hogy nehéz anyagi helyzetbe került, hiszen még a betyárbecsület is ezt kívánta volna meg. A lakók helyzete tovább nehezedik, hiszen a beázásból keletkezett kárukat csak peres úton tudjak majd (ha igen) érvényesíteni. Nem beszélve arról, hogy a jelenlegi beázások újra sújtják azokat a lakásokat, amelyek már részegesen javításra kerültek.

Szerző: szabógyuri  2009.10.29. 22:20 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabogyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr831485321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása