Az elmúlt egy év folyamán nem csak a budapesti, hanem az országos sajtó is hangos volt a fővárosban eluralkodó parkolási botrányoktól.

A BÖP Kft.-nél 2008 nyarán kirobbant egy korrupciós ügy. Az ellenőrök pénzt fogadtak el olyan autósoktól, akik rendszeresen egy bizonyos területen parkolnak. Egy hangfelvétel bizonyította, hogy legalább fél évig a cég vezetésének a tudtával folyt mindez, és nem tettek semmit. Ők 200 millióra becsülték a veszteséget.

A botrány kirobbanását követően indult egy belső vizsgálat Dr. Tóth József polgármester kezdeményezésére, és egy rendőrségi nyomozás. A vizsgálaton meghallgatták a parkolóőröket. A következő kérdéseket tették föl nekik: „Ön korrupt?” „Tud a cégnél folyó korrupcióról?” Mindenki mindent tagadott. Olyan ez, mintha Magda Marinkot kérdezték volna arról, hogy gyilkos-e és tud-e valamit a gyilkosságokról. A vizsgálat nem talált korrupcióra utal nyomot, holott korábban Rusznák Imre, a cég vezetője mondta, hogy tud a cégen belüli korrupcióról. Ez a vizsgálat nem volt más, mint porhintés a szocialista többségű önkormányzatok szemébe.

Rusznák Imre 2007 végén az egyik felvétel tanúsága szerint azt mondta, hogy a korrupció miatt 100-200 millió forint hiányzik évente a cégből. Az elkészített felmérések alapján, nagyjából az autósok 20%-a nem fizet. Évente 1-1,1 milliárd forintot dobálunk be az automatákba. Ennek a 20%-a kb. 200 millió forint. Az igazgató úr meglepő pontossággal tippelt másfél évvel ezelőtt. Két és fél év alatt ez a veszteség kb. 500 millió forint. Egy fél parkolóház ára. Ezért nem futja a parkolásért fizetett pénzünkből parkolóházak építésére.

Annak ellenére, hogy a cég vezetője pontos információkkal rendelkezett a korrupcióról, e tárgyban csak egy-két feljelentést tett, és 3-4 belső vizsgálatot folytatott. Emellett további 4-5 feljelentés van, amelyek a parkolási díjakhoz máshogyan kapcsolódnak. Ebből kettő ebben a hónapban indult. Én magam úgy vélem, hogy ez kevés. Túl nagy összegről van szó ahhoz, hogy egy-két kis feljelentéssel el lehessen intézni. Az igazgató szerint akkor, ha nem lehet egyértelműen bizonyítani, csak a gyanú erős, nem lehet feljelentést tenni.

A vizsgálatról szóló jelentésben az egyik lehetséges megoldás az volt, hogy GPS- szel felszerepelt PDA-kat szerez be a cég, és ezzel követi az ellenőrök mozgását. Még mielőtt kitérnénk e készülékek árára, szögezzük le, hogy a GPS- szel, ellátott készülékek kb. 3-5 méter pontosan tudják meghatározni valakinek a helyét, így alkalmatlanok a parkolóőrök ellenőrzésére, és a korrupció visszaszorítására.

A PDA-k közbeszerzési eljárása a napokban zárul, melynek eredményéről lapzártáig nem érkezett be információ.

A botrányos epizódok számát tovább növeli a BÖP Kft. újlipótvárosi irodájának felújításának ügye. Az iroda a Hegedüs Gyula utca 9. szám alatt kerül kialakításra, melynek kivitelezése egy a 2008 novemberében elkészítet becslés alapján 14 millió forintért elvégezhető. A szóban forgó ingatlan nagysága 300-350 négyzetméter. A felújítás költségei jelen pillanatban elérik a nettó 44 millió forintos értéket, amely nem foglalja magában a légkondicionálók illetve a személyhívó rendszer nagyságrendileg szintén nettó 26 millió forintos költségeit. A 44 millió forintos adat annál inkább érdekes, ha annak fényében nézzük a számokat, hogy 45 millió forintos költséghatárig elegendő meghívásos pályázat kiírása.

Az eddig ismertetett tények alapján jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért fizetjük a parkolási költségeket? Miért nem történt kielégítő, tényfeltáró vizsgálat a BÖP kft-ben folyó kétes ügyletek miatt. Ha a fentebb ismertetett”elfolyó” pénzeket a siralmas újlipótvárosi parkolási helyzet javítására fordítottuk volna legalább egy parkolóházzal többet tudhatnánk a városrészben.

 

Szerző: szabógyuri  2009.06.11. 10:11 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabogyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr541178286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása