Kedves liberális barátaink ismét azon a bizonyos magas lovon érzik magukat, annak ellenére, hogy az arról való sűrű lepotyogások eredményeként nem igen akadhat véraláfutás mentes testrészük. Vagy, hogy más hasonlattal éljek, ismét bort isznak és vizet prédikálnak.

A romakérdés és a rasszizmus megoldása nem az utcán való prédikálással és színes esernyők magasba emelgetésében található, hanem a cselekvésben.

A hőn szeretett szocialista-liberális koalíciónak nem volt elég hét év arra, hogy ezt a problémát megnyugtatóan megoldja vagy legalább egy elfogadható úton elinduljon a rendezés felé. Ezért utcára küldik a civileket, hogy majd ott kieresztik a gőzt és a probléma megoldódik. De legalábbis sütkérezhetnek a napon, a szenvedő együttérző demokrata szerepében néhány fertály óráig.

Majd hazamennek azzal a jó érzéssel, hogy „mi mindent megtettünk” a szegény cigányokért.

Pedig mindettől szerencsétlen cigány származású barátunk mindössze addig maradhat alkalmas a keresett munkakör betöltésére, míg meg nem jelenik az állásinterjún.

Kedves liberális barátaink! Jó lenne, ha legalább a kormányzásban számotokra megmaradt nem túl hosszú időt az esernyők emelgetése helyett, érdemi munkával próbálnátok eltölteni, ha már hét év nem volt erre elegendő…

 

 

Szerző: szabógyuri  2009.05.18. 13:21 5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabogyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr961128571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepe83 (törölt) 2009.05.18. 17:32:39

Szerintem a hétvégihez hasonló eseményekre igenis szükség van. Magyarországon az elmúlt években a radikalizálódás valós veszélyforrás lett és már túlmutat néhány primitív skinhead hőzöngésén: embereket gyilkolnak faji alapon. Ha senki nem tesz semmit és a cigányság is azt látja, hogy a kormányzat teljesen közömbös még az életük ellen irányuló támadások iránt is, akkor szükségét érezhetik annak, hogy a saját maguk oldják meg a problémát, az pedig akár polgárháborúhoz is vezethet.

Nem titok, hogy a cigányság helyzetének megoldását célzó intézkedések rendre kudarcba fulladtak. Az elvi síkon remekül működő intézkedések (pl. integrált oktatás) zömmel megbuktak a gyakorlati megvalósítás során, mert helyi szinten mindig megtalálták a kiskapukat.

Lehet, hogy az SZDSZ vizet prédikál, de az biztos, hogy nem járult hozzá a radikálisok felbátorodásához, ellentétben a Fidesszel. Az SZDSZ nem próbálja lejáratni a rendőrséget, hogy a végén az eseményeket biztosító közrendőrök még a rájuk támadó neonácikat se merjék ártalmatlanná tenni. És a nagy ütőkártya, amit tudom, hogy mindig előhozok, de nem tudok elsiklani fölötte: nem az SZDSZ soraiban ül a gárda nagyasszonya.

Lehet, hogy ez a hétvégi esemény nem javított a cigányság helyzetén de legalább megmutatta az igazi, - nem csak verbális - antirasszistáknak, hogy azért nincsenek egyedül.

szabógyuri 2009.05.18. 19:38:02

Kedves Pepe!

Örülök, hogy ismét véleményt cserélhetünk.
A kitétel, hogy embereket gyilkolnak faji alapon, messzemenőkig nem bizonyított csupán sugallt állítás. Nagyon remélem, bár lehet, hogy tényleg naiv vagyok, hogy nem így van. Minden esetre a felelőtlen kijelentésekkel várjuk meg a nyomozások lezárultak, ha ez megtörténik valamikor.
A második állításod is erősen sántít, hiszen való igaz már a Kádár rendszer alatt is voltak próbálkozások a cigányság felzárkóztatására, integrálására amik kudarcba fulladtak. Ezek szerint mindez mentesít minket a felelősség alól. Nem hiszem.
Szintén nem hiszem, hogy a rendőrök a Fidesz miatt nem mernek eljárni a rendzavarókkal szemben.
A gárda nagyasszonya fejezetre nem reagálnék, megtettem többször.
Utolsó gondolatodhoz. Gondolom ezt a cigányok is nagyon szépen köszönik. Bár erre a közértben nem adnak hitelt.

Pepe83 (törölt) 2009.05.18. 21:07:00

@szabógyuri:

Én is örülnék ha nem etnikai alapon elkövetett gyilkosságokkal állnánk szemben, de őszintén szólva nem nagyon tudok mást elképzelni. Az áldozatok kiléte alapján – amennyit a híradásokból tudunk – szegény, ugyanakkor igyekvő emberek voltak, nem uzsorások, nem maffiózók. Az, hogy mindig a falu utolsó házában lakókat szemelték ki, szintén azt erősíti, hogy a támadás „kívülről” jött, nem pedig a cigány közösségen belülről. Az elkövetés módja állítólag fegyverforgatásban jártas emberre vall.
Mostanában egyre gyakrabban hallunk arról, hogy házi készítésű bombákat találtak itt-ott és nagyon gyakoriak a kormánypárti politikusok házai ellen elkövetett támadások is. Csintalan Sándort is megverték nemrég, vélhetően zsidó származása miatt.
Sajnos el kell fogadni, hogy egyes radikálisok túlmennek azon, hogy fogócskáznak a rendőrökkel vagy tojással dobálják a melegeket.

A cigánykérdés megoldására visszatérve természetesen az elmúlt 20 év tétlenségére nem mentség, hogy az azt megelőző időszakban sem tettek semmit, bár a helyzet pont a rendszerváltás környékén, a magyarországi nehézipar megszűnésekor fordult rosszra. Emberek 100 ezrei veszítették el az állásukat és azóta is csak egyre lejjebb csúsznak.
Éppen ezért nem értem, hogy miért nem települnek a nagy cégek Magyarország elmaradott régióiba. Sokan nem osztják azt a véleményem, hogy ha lenne munka, akkor a cigányok dolgoznának. Senki nem szeret egyik napról a másikra élni, nap mint nap kockáztatni a kisebb lopások miatt. Egyes régiókban ugyanakkor 30-40 kilométerre egyszerűen nincs munkalehetőség és a busz sem szívesen megy be bizonyok falvakba.
Szerintem ha elérhető közelségbe kerülne a munkalehetőség, akkor sok cigány élne a lehetőséggel. Aki azt állítja, hogy a cigányok nem szeretnek dolgozni, az nézze meg, hogy a budapesti útépítéseken (amiből most elég sok van) hány cigány dolgozik, vagy ott van az elmúlt években épült 300 kilométer autópálya.

Szóval szerintem van jó kisebbség-politika, csak semelyik kormány nem mert igazán radikális lépéseket tenni. Talán most a szociális segélyek újragondolásánál lehet javítani a helyzeten.

szabógyuri 2009.05.18. 21:18:02

T.Pepe!

Sajnos az elképzelések a megalapozott véleményformáláshoz nem elegendőek. Ha mégis ezt teszed, öncélú politikai játszmák ártatlan áldozatává válsz, mint oly sokan mások.

Bejegyzésed második felével szinte szó szerint egyet értek.

Üdv: Sz.Gy.

bubuka@citromail.hu 2009.05.19. 09:43:54

Tisztánlátás
"Lehet, hogy ez a hétvégi esemény nem javított a cigányság helyzetén de legalább megmutatta az igazi, - nem csak verbális - antirasszistáknak, hogy azért nincsenek egyedül." - írja Pepe83.
Nem lehet, hanem biztos. Az egész EP-választások előtti kampányrendezvény volt, melyet majd követ a parkban Szanyi és a Népszava (Tabajdi) futtatása, majd a Dunapark Kávéház emeleti galériáján (Szanyi és Tabajdi)
Végül június 7. EP-választás.
S mi lesz, ha a végeredmény Pécs II. lesz?
Veled vagyunk, Vietnam! - volt a szlogen a Kádár-korszakban.
S lesz majd "Antirasszisták veletek vagyunk!"
süti beállítások módosítása