Utolsó kommentek:

Ka1 2010.03.06. 20:42:38

NEM TÁLAS VOLT, Radnóti gyilkosai szocialisták voltak

Mi ezzel a baj? Csak annyi, hogy egyfelől a cikk azt sugallja, hogy a népbíróságok korrekt ítéleteket hoztak, lám, itt van ez a Tálas, és az Új Köztemetőben „baj van” az áldozatokkal, azok tulajdonképpen egy gyanús társaság.

Ám ez még a kisebbik baj.

Csapody Tamás az április 25-ei Népszabadságban remekbe szabott írást közölt Radnóti utolsó, 1944-es munkaszolgálatáról, halálának körülményeiről és gyilkosairól. Cikkének forrása a kérdés vizsgálatáról szóló irodalom, kiemelten a BM Belső Reakció Elhárító Csoportfőnöksége által 1967–77 között lefolytatott titkos nyomozás, amely magát a gyilkosságot minden részletében földerítette.

Csapody cikkében világosan benne van, hogy Radnótit és 21 társát öt volt bori keretlegény lőtte közös sírba Abda határában, a Rábca gátjánál. Csapody nemcsak Tálasról, az ötök parancsnokáról írt, hanem a többi négy keretlegényről is. Korrektül:

„A két lovas kocsira felrakott beteg munkaszolgálatosok kíséretével, valamint leadásukkal Tálas András hadapród őrmesterrel együtt 5 magyar keretlegény volt megbízva. Az egyikük, a gyilkosságokban való részvételét elismerő büdszentmihályi születésű, a titkos nyomozás idején budapesti illetőségű, nyugdíjas szakmunkás, MSZMP-tag Bodor Sándor volt tizedes vallomása szerint Győrben számos helyen megkísérelték a beteg munkaszolgálatosok leadását, de túlzsúfoltságra hivatkozva egyik helyen sem vették át. Bodor elmondása szerint a győri átvétel elutasítása után tanakodtak, majd vitatkoztak, hogy mitévők legyenek. (…)

Bodor Sándor tizedes szerint a sírgödröt többen is ásták, így a gyilkosságban való részvételüket tagadó, zsákai születésű, kecskeméti illetőségű, az elkövetés idején 26 éves Kunos Sándor, a nyírpazonyi születésű, budapesti illetőségű, akkor 25 éves Malakuczi János és a Bodor Sándorral azonos faluban, Büdszentmihályon született, tiszavasvári illetőségű, akkor 30 éves Reszegi István. (…) A jelentésben aláhúzott sorok nyomatékosítják: egyértelműen megállapítottuk, hogy Radnóti Miklós költőt és 21 társát 1944. november 4-én, szombat délután 14-16 óra között gyilkolták meg. (…)

A demecseri születésű és ott is élő, a gyilkosságok idején 31 éves Tálas András hadapród őrmestert háborús bűncselekmények elkövetéséért Budapesten népbíróság elé állították. A mintegy 500 oldalas népbírósági perében nem esik szó az abdai kivégzésben játszott szerepéről. Ettől függetlenül ítélték halálra 1947-ben. A rákoskeresztúri Új Köztemető 298-as parcellájában temették el, ahol 1994 óta a márványfedeles, nemzeti címeres díszsírhelye változatlanul áll. A másik, a jelentés szerint minden kétséget kizáróan bizonyítottan gyilkos Bodor Sándor és a jelentés által "nem egyértelműen" bizonyíthatóan gyilkos Reszegi István, a két MSZMP-tag ügye pártvonalon folytatódott tovább. A két személlyel kapcsolatban a "Miniszterhelyettes Elvtárs" által jóváhagyott javaslat alapján jártak el, és végül a személyükkel kapcsolatban felmerült adatokról az illetékes pártbizottság első titkárát tájékoztatták.

A kivégzett Tálas András kivételével valamennyiük adatlapján az szerepel, hogy elkövetett cselekményüket háborús kegyetlenkedésnek minősítették, ami a jogszabály szerint tíz évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés vagy halál, ha a bűntett halált okozott. Valamennyiük esetében a BM-parancsnoki döntés az volt, hogy meg kell szüntetni az eljárást, mert törvény szerinti büntethetőséget kizáró ok forog fenn. Az Abdai gyilkosok fedőnevű dosszié anyaga azonban arra enged következtetni, hogy a két MSZMP-tag esetében más jellegű megállapodás is született az állambiztonsági szolgálattal.”

Magyarán Radnóti gyilkosait utóbb azonosították, de csak az végezte bitón közülük, akit nem ezzel vádoltak. A „törvény szerinti büntethetőséget kizáró ok” kissé zavaros. Háborús bűncselekmény ugyanis nem évül el, erre ma is látunk számtalan példát. Ám Kádár János Magyarországán „elévült” Radnóti és 21 társa meggyilkolása.

Az iratok arra engednek következtetni, hogy az egykori keretlegények tudtak egymásról 1977-ben is – és az MSZMP-tagság védettséget adott. Mivel a négy élő gyilkosból kettő MSZMP-tag volt, a másik kettőt sem merték bántani.

A két MSZMP-tag tömeggyilkos múltja, utal rá Csapody, még 1977-ben is alkalmat adott arra, amit Sztálin és Hitler kezdtek el „pártépítés céljára” alkalmazni: besúgás vagy büntetés, e kettőből választhatott a két MSZMP-tag keretlegény.

Különös dolog az ízlés. A Népszavát Tálas András sírja zavarja, az utána következett évtizedek és az élve elfogott zsidógyilkosok büntetlensége szót sem érdemel.

A mai MSZP-ben számtalan vezető az MSZMP-ben is fontos tisztségeket viselt. Miért meglepő ebben „jogfolytonosságot” látni?

Bejegyzés: Radnóti gyilkosa

Erdős 2010.01.26. 19:58:31

Szia Gyuri!
Érdeklődéssel olvastam bloggodat, egyet is értenék vele (nem hivatkozván a felettem lévő kommentekre), ha nem a szoci plakátokkal egy időben jelentek volna meg a Fidesz Obama kampányát utánzó sokszavas plakátjai. Sőt, én magam a jelöltek képét tartalmazó plakátokat azért sem szeretem, mert alkalmas arra, hogy a velük nem szimpatizálók kifejezzék nem tetszésüket ráfirkálással, leszaggatással, amitől ráadásul csúnya is lesz (ezt persze mélységesen elítélem). Azt mondod, nem kérdezed, mert hiányzik a kérdőjel: "Vajon mennyi pénzért és kinek a pénzéért vetik ránk vigyázó szemeiket." Biztos sok ért, ti is tudhatjátok, mert pont akkora a plakát mérete, mint a tietek, ha az adófizetők által adott állami támogatásra gondosz, akkor ti is majd nem ugyan annyit kaptatok, mint mi (törvény rendeli), hisz a választáson (2006-ban) majd nem egyforma eredményt értünk el. De hát ezt erre adták. Ami a többi pénzt illet, ugyan abból mint ti: tagdíj, egyéni támogatás. Másról (még ha a média sejtetni véli is)nem tudok, gondolom a sajátjaid vonatkozásában te sem. Ezt meg mindenki, ti is arra használjátok, amit szükségesnek véltek. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy egy különleges üzenetet szerettél volna közölni a lakossággal (pontosan azt, amit ti is csináltok, ugye emlékszel Endre, krumplis reklám anyagára 70 ezer pld-ban, s így én is kérdezhetném, miből?)hátha megutálják ezért őket. Demagógia az is ha ugyan azért a tevékenységért csak a másikat ítélem el. Ne tedd, neked tényleg nem áll jól. Ez olyan Spalleres és visszájára fog fordulni. Barátsággal Laci

Bejegyzés: Plakáterdő a XIII. kerületben

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.01.26. 15:50:41

Gyuri, ennél szofisztikáltabban kéne demagógnak lenned.

Bejegyzés: Plakáterdő a XIII. kerületben

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.26. 14:41:54

Igazából az LMP próbálkozott, hogy tiszta, legális kampányok legyenek.
Talán akkor kellett volna támogatni őket. Mert így utólag (nem akarok csúnyán fogalmazni) ez nem az igazi.
lehetmas.hu/hirek/998

Bejegyzés: Plakáterdő a XIII. kerületben

bozgor 2009.11.11. 12:48:40

@Nemfoglaltnicknév:
A hozzászólásod érzelmi indíttatású, semmilyen valós elemet nem tartalmaz.
És mint ilyen, értékelhetetlen.

Gondold csak meg, mi lenne, ha egy diktatórikus irányítású párban bárki is ellentmondana a Vezénylő tábornoknak?? Még elgondolni is képtelenség.

Aztán gondolj bele abba is, hogy mi lenne, ha egy állam felmondaná a vállalt kötelezettségeit.
Bizony teljesen lehetetlen helyzetbe kerülnénk, elszigetelődnénk; számkivetettek lennénk és éhen halnánk.

No, most; mivel te minden bajok okaként a zsidóságot jelölöd meg; gondold csak meg, nem kéne akkor hitet váltanod?

Tudod, Lenin is mondott okosat.
"Tanulni, tanulni, tanulni"
:)

Bejegyzés: Debrecen: Van kiút 5.

Gugyi 2009.11.10. 10:44:14

Kedves Gyuri!
Egyre másra elterjedt az a trend, hogy a nemfizető biztosítókat emelik ki írásaikban tollforgatóink, és senkinek sem jut eszébe, hogy a biztosítók a PTK, és a megkötött szerződés feltételei szerint fizetnek a bekövetkezett káreseményekre. Éppen a fenti tény okán szorgalmazzuk, hogy minden magánszemély és cég forduljon egy megbízható biztosításközvetítőhöz, aki a biztosítási szakma ismeretében olyan szerződést fog számára közvetíteni, és ahhoz a biztosítóhoz, amely minden szempontból az ügyfél igényeket fogja kielégíteni, és ráadásul ebben az esetben a biztosító is fizetni fog, ha a biztosított káresemény bekövetkezik. Sajnos a mai rohanó világban azok sem veszik igénybe szakemberek segítségét / pedig ingyen van /, akik egyébként rendelkeznek ilyen kapcsolatokkal, és kötnek adott esetben rossz, általuk sem ismert biztosításokat. Üdv: Gugyi

Bejegyzés: A biztosító nem fizet

Pepe83 (törölt) 2009.10.19. 12:04:31

Jó írás, bár nem tudom, hogy a kormányzati erőknek mi köze van ahhoz, hogy a Fidesz nem tudja - sőt úgy tűnik nem is akarja - kivetni magából a szélsőjobboldali politikusokat.

A polgári Magyarország képe nekem most a Molnár Oszkárok és Bayer Zsoltok megerősödését jelenti, amiből nem szívesen kérnék.

Bejegyzés: Debrecen: Van kiút 5.

Nemfoglaltnicknév 2009.10.18. 13:07:36

titkarur! Hidd el nekem, nagyon is tisztában van vele Molnár is, meg mindenki akit széljobbernek neveztek, hogy miről is beszélnek. Sőt Ti is tisztában vagytok vele, csak bizonyos okokból nehezetekre esik beismerni.
Amint v.hol kiejtik azt a szót, hogy zsidó, előjön a törzsi nacionalizmus, és előtérbe helyeződik a magyarságotokkal szemben.( Nem gonoszkodok, elfogadom, hogy van ilyen. Mármint magyarságtudatotok.)
Ez az alapvető probléma.Ez a beszéd sem más, mint a probléma megkerülése, elmismásolása. Hiszen ki beszél itt suszterok, és varrónők nagytőkéjéről?
Amint elhangzott, hogy zsidó, beindult a gépezet, a nácizás, holokausztozás, és már látjátok is amint Morvai Kriszta zárja a vagonajtókat. Pontosan Ti tehettek arról, hogy összemosnak benneteket azzal a pár szupergazdag bankárcsaláddal, akik a pénzkibocsájtást, pénzmozgásokat, trükköket, manipulációkat irányítják. Ezek létezése tagadhatatlan, hiába is szeretnétek. Vagy álljatok elő ezek hiteles cáfolatával. És ez a szóban forgó nagytőke is nagyon szívesen bújik suszter és varrónő zsidók mögé. Ami, amint látszik be is jön nekik. Hiszen Ti véditek őket az ajvékolásotokkal. A második vh.-ban is ezek a "kiszsidók" itták meg a levét ennek az egésznek. (Bár nem mondom, hogy pár kocsmáros, boltos uzsorás aki a kiegyezés után emancipálódott, és tömegesen tette földönfutóvá a magyar parasztot, majd vásárolta a bárói, grófi rangokat, nem szolgált rá, egy kis kétkezi munkára).
A lényeg: véleményem szerint rajtatok áll, hogy mi lesz a kimenetele, ennek az érezhetően fokozódó ellentétnek.
Pl: Szabó Gyuri is odaállhatna főnöke-Orbán "Hetvenkétórásultimátum" Viktor-elé, és azt mondhatná:
- Ide figyelj Vikikém! Magyar vagyok, szeretem a hazámat, szeretem a magyar népet, és nem szeretem látni a szenvedését. Ezek okán, nem szeretném, hogy ha hatalomra kerülünk ( ami 100%),újabb IMF hitelt vennénk fel, sőt, a mostani fizetését leállítjuk, hiszen már többszörösen visszafizettük.
Visszavesszük a pénzkibocsájtás jogát, és MUNKÁVAL FEDEZETT, KAMATMENTES PÉNZT FOGUNK KIBOCSÁJTANI! Nehéz lenne? Dehogy! Könnyebb mint gondolnátok. De itt lép a képbe a zsidó nagytőke. Ez bizony nagyon-nagyon sértené az érdekét, és semmi áron nem hagyná. Példa rá a Lautenbach terv. Hogy mi lett a vége, mindenki tudja. Lehet elferdíteni, félremagyarázni, elhallgatni de bebizonyítani az ellenkezőjét nem.
Jó gondolkodást!

Bejegyzés: Debrecen: Van kiút 5.

szabógyuri 2009.10.17. 23:02:36

@titkarur: T.János! Köszönöm a biztatást, jól esnek akkor amikor foldoklok a keserűségtől...

Bejegyzés: Debrecen: Van kiút 5.

Stirlitz_the_spy 2009.10.17. 22:35:34

Szia Gyuri!

Egyetértek az elmondottakkal. Mindig dühös leszek, amikor a szélsőjobbosok ennyire nincsenek tudatában annak, hogy mikről is beszélnek. Biztos vagyok benne, hogy Oszinak fogalma sincs, miről beszél. Milliókat sért egy-két ostoba szavával...

Hajrá Gyuri!

Bejegyzés: Debrecen: Van kiút 5.

Nemfoglaltnicknév 2009.10.15. 17:11:54

Miért teszek különbséget? Egy idézet a liberális Kossuth Lajostól,aki antiszemitizmussal nem igazán vádolható:
"A zsidókat nemcsak mi, hanem a zsidók is így nevezik: zsidó nép. Nem szoktuk pedig mondani: pápista nép, kálvinista nép, lutheránus nép, unitárius nép. Innen látszik, hogy e szó alatt "zsidó", több fekszik, mint csupán valláskülönbség. A zsidókat tehát nem lehet emancipálni, mert vallásuk politikai institúció, theokráciai alapokra fektetve, mely a fennálló országlási rendszerrel politikailag egybehangzásba nem hozható."
(Pesti Hílap 1844. május 5.)
Folytathatnám Deák, Széchenyi,Luther, Kálvin, stb soraival, de érthető okokból, ettől eltekintek.Viszont!
Pár dolgot tanácsolnék, hátha a későbbiekben könnyebben elejét tudjuk venni az ú.n. antiszemitizmusnak. Véleményem szerint, aki ez ellen tehet elsősorban, Ti vagytok zsidók. Pl:
Ha egyszer felállna valamelyikőtök, és azt mondaná, hogy nekünk, "kis zsidóknak" semmi közünk a Rothschildokhoz, Rockefellerekhez, Warburgokhoz Sassonokhoz, stb.(Gondolom, őket nem kell bemutatni).Elítéljük az üzletpolitikájuka, és ELHTÁROLÓDUNK tőle! Vagy, igen elismerjük, hogy Kun (Kohn) Béla, és díszes társasága (Garbait kivéve) zsidó volt, és rettenetes szenvedést okozott a magyar népnek.De mondhatnám Rothot, Auspitzet,stb.Az ok-okozati összefüggésre gondolok, hogy miért is tört ki az 56-os népfelkelés.És Pepe83 nem Wittner Máriát gyalázná kommentjében. Ezeken a dolgokon nem segít a magyarok "bűnös nemzet, utolsó csatlóskénti beállítása.
Ha már itt tartunk: El lehetne ismerni, hogy igen mi zsidó hirdettünk bojkottot Németország ellen '33-ban, és tekintettük magunkat(később) hadviselő félnek.(Ok-okozat)Sőt mi több, bemutatjuk az ú.n holocaust bizonyítékait, ellenben a holo-revízionistákéval, nem pedig bebörtönözzük, elhallgattatjuk, ellehetetlenítjük őket. Főleg nem próbáljuk a múltat végleg eltörölni.
Úgyis mindig a párbeszédet hiányoljátok.
Szerintem, amíg ezek a dolgok nincsenek rendbe téve, mindíg is lesz ellentét.
Ti érdeketek is, ha nem akarjátok, hogy a történelem valóban ismételje önmagát.
Egyelőre ennyi,bár a sort lehetne folytatni a végtelenségig.Ez csak a jéghegy csúcsa.

Bejegyzés: A magyar Ahmenidzsád

Pepe83 (törölt) 2009.10.15. 09:26:56

@Nemfoglaltnicknév:

"Csak úgy árad a szavaidból a megértés, szeretet, tolerancia, ami a zsidók sajátja ugye."

Mire alapozod, hogy a zsidók nem megértőek, vagy nem képesek szeretni. Készült esetleg valami statisztika, amiről nem tudunk?

Vagy szerinted mi a megértés? Molnár Oszkár megértő például? Azok akik végiggyújtogatják a várost, vagy izraeli zászlót égetnek, vagy megdobálják a melegeket, vagy ölik a cigányokat?

Bejegyzés: A magyar Ahmenidzsád

szabógyuri 2009.10.15. 08:43:51

@Nemfoglaltnicknév: T. Nemfoglalt! Alapvetően a fogalmak szézválasztásával vannak problémák. Nem látom megfelelő okát a magyar és a zsidó különválasztásának. Ez az alapvető különbség közöttünk. Lásd korábbi bejegyzéseimet Szép Ernőről vagy Rózsahegyi Márkról.
Amennyi kárpótlást, vagy uzsora kamatot kapott az én családom abból nyugodtan éhenhaltak (-tunk) volna.

Bejegyzés: A magyar Ahmenidzsád

Nemfoglaltnicknév 2009.10.14. 22:10:22

Nincs időd felesleges mocskolódásra? Akkor ez a blogbejegyzés mi, könyörgöm!
Mocskos söpredék? Csak úgy árad a szavaidból a megértés, szeretet, tolerancia, ami a zsidók sajátja ugye.
Érdekes, ha a gojok "erősebben" fogalmaznak söpredék, stb, viszont a a zsidók, akkor (ez esetben) igaz magyarok.
Egyébként én soha nem dolgoztam, csak és kizárólag kárpótlásból, és uzsorából élek.
Még jó, hogy vannak hozzád hasonló becsületes melósok, akik eltartanak.

Bejegyzés: A magyar Ahmenidzsád

szabógyuri 2009.10.14. 20:00:31

T. Nemfoglalt...! Nem lettél kimoderálva, csak van aki dolgozik, és nincs ideje a felesleges mocskolódósrá. Nem moderálok ki senkit, hiszen mindenkinek látnia kell mit mond a hozzád hasonló mocskos söpredék.

Bejegyzés: A magyar Ahmenidzsád

2009.10.14. 19:00:54

Kedves Szabó György!

Kérdésére józan választ fogok adni, bár engem nem kérdezett, mégis kikivánkozik belőlem.
"Mikor nem a származás, hanem a tenni akarás lesz a mérvadó ebben az országban?"

Amikor a kohanitákat a jiszroélek elött fognak alijázni a Tórához az ortodox és konzervatív, vagy neológ zsinagógákban.

Soha.

Üdv
Slaughter Mob

Bejegyzés: A magyar Ahmenidzsád

Nemfoglaltnicknév 2009.10.14. 18:50:24

Ejj-ejj, csak nem ki lettem moderálva?!
Beszélhetünk kettős mércéről? Netán hátrányos megkülömböztetésről?
Szarmagyaroknak Kurvaországba kuss!

Ui:
Érdekes, hogy a Talmudisták beszélnek gyűlölködésről. Pedig a szeretet ott van minden fehérfoszfor-tartalmú lövedékben, fajvédőfalban, uzsorában.
Persze, persze, előítélet, ántiszemitizmus, stb...

Bejegyzés: A magyar Ahmenidzsád

Nemfoglaltnicknév 2009.10.14. 16:57:34

"Meddig tűrhető az, hogy a mai Magyarországon közjogi méltóságok, azt és akkor mondanak bármit, amikor akarnak."
Ugye milyen érdekes dolog ez a demokrácia, meg szólásszabadság? Még ezek a szemét nácikok is azt mondhatnak amit akarnak! Őrület! Egy valódi demokráciában csak zsidóknak tetszőt lehet mondani.
Majd az a szemét iráni is megtanulja, mi a szabadság, ha kap pár tonna fürtösbomát! Egyébként a Molnárt hozzá hasonlítani viccnek is rossz.A bokájáig se ér fel. Legalább vállalná nyíltan, amit mondott. Persze, ha beindul a megélhetési rettegők ajvékoló kórusa, gerinc nem marad egyenesen.
"A felelősség közös felelősségnek kell lennie." Aha, értem.Közös a bűn, közös a bűnhődés, igaz? Főleg egy ilyen született rasszista, antiszemita, rákos daganat népségnél mint ez a rohadt élősködő magyar. Nyugi, tudom: el lehet innen menni kérem szépen...Esetleg a Kunce-féle cián.
Vagy

Bejegyzés: A magyar Ahmenidzsád

szabógyuri 2009.10.13. 19:33:35

@Zippora: Köszönöm szépen. Bízom benne, hogy a józan erők felül kerekednek és a gyűlölködés befejeződik záros határidőn belül. Sajnos nagyon sok dolgunk van addig, míg fel tudunk zárkózni a fejlett demokráciákig.

Bejegyzés: A magyar Ahmenidzsád

Zippora 2009.10.13. 11:53:27

Megértelek. Kívánom, hogy sikerüljön helyretenni a kisiklott dolgokat, bár elég donkihótei harcnak nézel elébe.

Bejegyzés: A magyar Ahmenidzsád