Az Európai Parlamenti választások kerületünket sem hagyta ki az általános sodrásból. Az áttörés itt is, Budapest „Kis Moszkvá”-jában megtörtént.  A rendszerváltás óta először a Fidesz nyerte a választásokat 38,88%-29,59% arányban, 77 választókörben a 97 közül. Még ezzel együtt is tagadhatatlan, hogy az eredmények elmaradnak az országos átlagtól, de minden képen jelzés értékünek tekinthetjük a kerület jelenlegi, több tekintetben is moszkovita vezetése felé, hogy a XIII. kerületi mauzóleum falai erősen repedeznek.

Az általános 10 % körüli előnyt azonban meg kell tartani, sőt tovább kell növelni az előttünk álló parlamenti és önkormányzati választásokig.

A táblázatokat tanulmányozva egyértelműen látjuk az SZDSZ az országosnál ugyan kisebb,(6,26%) de erőteljes visszaszorulását. Talán Budapest legerősebb SZDSZ-es fellegvára rendült meg Újlipótvárosban. Ezzel együtt nagyon figyelemre méltó tény az LMP (5,9%)előretörése a kerületben, ugyan az országos eredményekhez képest 0,4 %-kal lemaradtak az SZDSZ-től. Vajon mi történt volna, ha a párt néhány hónappal előbb kezdi el működését? Feltehetően ez az SZDSZ teljes eltünését eredményezte volna nem csak az országos, de a kerületi politikai térképről is.És egyben előre vetíti egy esetleg valódi liberális párt létrejöttét, addig természetesen amíg elődjéhez hasonlóan hű cstalósává nem válik, az elemeire eső szocialista pártnak.

Sajnos a Jobbik vitathatatlan előretörését tapasztalhatjuk az egész kerületben, de nagy meglepetésre még Újlipótvárosban is 8,77 %-ot értek el. A kerületi politikusoknak is el kell gondolkozni azon, hogy a párt által képviselt XXI. századinak semmikép nem tekinthető szélsőséges eszméket, hogyan lehet kiszorítani a józanul gondolkozó lakosság köréből.

Az MSZP minden idők legrosszabb szereplésének tekinthetjük a mostani eredményt a kerületben, és minden bizonnyal ez az eredmény nem sokat fog változni az elkövetkező parlamenti illetve önkormányzati választásokig. A közel 10%-os Fidesz előny hidegzuhanyként érte a kerületi szocialista vezetést. Néhány szavazókörben a legnagyobb ellenzéki párt a szavazatok dupláját hozta a szocialista eredményhez képest.

A szigorúan vett helyi politikával kapcsolatban több kérdés is felmerül, de egy biztos, hogy a hátralévő egy év sorsdöntő lesz kerületünk jövőjével kapcsolatban. Valószínüleg az országoshoz hasonló forgószél szerü változásoknak fogunk elébe nézni, amely remélhetően az ország utolsó moszkovitáinak távozását eredményezheti és ráébredhetnek, hogy a rendszerváltás nálunk, szűkebb hazánkban, a XIII. kerületben is megtörtént.

 

Szerző: szabógyuri  2009.06.09. 15:46 9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabogyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr41174762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepe83 (törölt) 2009.06.09. 18:52:10

A választási eredmény mind országosan, mind pedig a XIII. kerületre vetítve az MSZP szimpatizánsok csalódottságának és ezáltal az urnáktól való távolmaradásának következménye.

Ez az választási eredmény szerintem volt annyira kijózanító, hogy a baloldali szavazók rájöjjenek: otthon maradni túl nagy luxus és ezt senki sem engedheti meg magának csak azért, mert "durcás" az elmúlt évek megszorító politikája miatt.

Ijesztő, hogy Magyarországot többek között egy vállalhatatlan neonáci nő fogja képviselni Brüsszelben, aki mellett még Schmitt Pál is egész demokratának tűnik. Kíváncsi leszek az EP képviselők arcára, mikor Morvai Krisztina a metélt farkincákról, a palesztin parittyákról, meg az izraeli helikopterekről tart majd beszédet.

Azt mindenesetre szeretném „megköszönni” a Fidesz vezetésének, hogy a polgári körök keretén belül lehetőséget teremtettek a Vona Gábor nevű nagyszerű fiatalembernek, hogy világnézetét 3 EP mandátum segítségével terjessze szerte Európában.

szabógyuri 2009.06.10. 10:23:10

T.Pepe!
Hozzászólásid az esetek túlnyomó többségében reális véleményt tükröznek, amik természetesen nem minden esetben egyeznek meg az én véleményemmel. Kár, hogy hozzászólásaidat rendszerint durva csúsztatásokkal zárod le, mint ahogy azt most is tetted. Vona Gábor polgári körös korában egy szürke, névtelen senki volt és mint tudjuk nem is vitte semmire a Fidesz bármely kötelékében.
Emlékeztetnélek az elmúlt napok elemzéseire, miszerint a Jobbik szavazatainak nagy része a szocialistáktól átpártolt elkeseredett emberek szavazatai voltak.

Pepe83 (törölt) 2009.06.10. 11:46:22

@szabógyuri:

Én is halottam, hogy azokban a régiókban, ahol korábban az MSZP volt erősebb, most a Jobbik előretörését hozta a választás, azonban azt se felejtsük el, hogy ez elsősorban azokra a kis falvakra, településekre jellemző, ahol a gyakoriak az etnikai ellentétek. A kis településeken pedig mindig a Fidesz volt az erősebb, az MSZP korábban mindig a városiak szavazataival nyerte meg a választásokat.

Mindemellett úgy gondolom, hogy a Jobbik rendkívül demagóg kampányának - korábbi pártpreferenciától függetlenül - sokan bedőltek és most minden pártnak azért kell dolgoznia, hogy a választók elforduljanak az újnyilas eszméket hirdető párttól.

szabógyuri 2009.06.10. 20:13:48

Kedves Pepe!

Az általad említett kis településekre, falvakra a független polgármesterek és képviselők a jellemzőek, mivel ezekben a településeken többnyire nem a párthovatartozás hanem a személyes szimpátia a mérvadó.
Bejegyzésed második részével teljes mértékben egyetértek.

Pepe83 (törölt) 2009.06.11. 09:44:16

@szabógyuri:

Én a közvélemény-kutatások adataira támaszkodva írtam, hogy amíg a vidéki szavazók inkább Fidesz, a városiak inkább MSZP szimpatizánsok. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt évek országos népszavazásain az eredmények először a könnyen összeszámolható kis falvakból érkeztek be és a Fidesz előnyét sejtették. A fordulat mindig a városokból beérkező MSZP szavazatok miatt következett be.

Ez persze nem bizonyít semmit, csak elgondolkodtató, amikor a Jobbik szavazókat szeretnénk jellemezni korábbi pártszimpátia alapján. Az is lehet, hogy van egy nagy réteg, amelyet egyáltalán nem érdekel, hogy az éppen regnáló kormány milyen elvek mentén politizál, csupán a saját életszínvonala alapján dönt. Ők dőlhettek be annak, hogy a Jobbik a gárda segítségével majd rendet tesz a kis falvakban.

Ugyanakkor az is feltételezhető, hogy a Jobbik, teljes szavazóbázisát mozgósította és 400 ezer ember szavazata egy 55-60 százalékos részvételi arány mellett nem sok dologra elég a magyar parlamentben.

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.06.11. 21:43:52

Először is gratulálok, így illik, másrészt nem tudtam, hogy nem vagyok "valódi liberális", illetve, hogy "az elemeire eső MSZP hű csatlósa" lennék :)

szabógyuri 2009.06.11. 22:18:06

Kedves Dávid!
Köszönöm a gartulációt, bár az öröm semmi képen nem tekinthető felhőtlennek. Azt hiszem Te valódi liberális vagy, csak a pártod hagyott cserben Téged és a hozzád hasonló lelkes idealistákat.

Pepe83 (törölt) 2009.06.15. 14:28:51

Kedves Gyuri!

Tudom, hogy független jelen poszt tartalmától de miként értékeled, hogy Tarlós István a hétvégén úgy köszöntötte a tüntetés résztvevőit, hogy "szebb jövőt"?

szabógyuri 2009.06.15. 19:50:35

T. Pepe!

Valoban meglepo volt az elkoszones formaja. De Tarlos Istvant szemelyesen ismerve, teljes mertekben kizartnak tartom, hogy barmilyen burkolt vagy nyilt uzenet lehetne a szavak mogott.
süti beállítások módosítása